djm mobile djm mobile djm mobile djm mobile djm mobile

Native app of website met een responsive design?

150 150 djm mobile

U hebt besloten om te beginnen met het creëren van mobiele ondersteuning voor uw bedrijf. Natuurlijk is dit een heel goede zaak. Maar welke ondersteuning heeft u precies nodig, native apps of responsive design websites?

Hoe werken native apps en webapplicaties?

Een native app is een software die werkt via het geheugen van de telefoon. Eenmaal gedownload, kan het draaien zonder internet (tenzij anders bedoeld). Het wordt ontwikkeld in een computertaal die specifiek is voor elk besturingssysteem (IOS, Windows Phone, Android).

Een responsive website is een website ontwikkeld in HTML5, CSS3 en JavaScript voor mobiel. Sommigen praten ook wel eens over webapplicatie. Het is beschikbaar via een webbrowser en moet daarom in één formaat worden aangemaakt.

Wat zijn de verschillen tussen een webapp en een native app?

confusedWey

Toepassing
De oorspronkelijke toepassing moet worden gedownload van een App Store. Het enige wat u nodig hebt is een internetverbinding op het moment van het downloaden. Daarna kan het zonder internet werken, maar vereist wel ruimte op de harde schijf van uw smartphone.

De website met een responsive design wordt geopend vanuit de webbrowser. Het is daarom niet beschikbaar zonder internetverbinding, maar heeft wel geen ruimte nodig in het geheugen van uw mobiele telefoon.

Budget en ontwikkeling
De native app vereist een specifieke ontwikkeling voor elk smartphone’s besturingssysteem. Om zoveel mogelijk gebruikers toegang te geven, zijn een IOS-versie, een Android-versie en een Windows Phone-versie vereist.

De resposinve webdesign is alleen ontwikkeld voor webbrowsers. Er hoeft dus slechts in één versie aangemaakt te worden. Het budget is dus veel lager en de tijd die nodig is voor ontwikkeling veel korter.

Functionaliteiten
De oorspronkelijke toepassing werkt met het besturingssysteem van de smartphone. Het is daarom mogelijk om sommige functies te gebruiken, zoals toegang tot de camera, GPS, barcodescanner of kalender.

De responsive site kan echter niet worden gekoppeld aan de functies van de telefoon. In sommige gevallen is het daarom noodzakelijk om een native app te gebruiken.

Ergonomie
De mobiele toepassing wordt ontwikkeld volgens de gebruiksstandaarden die specifiek zijn voor elk besturingssysteem. De gebruikerservaring zal dus maximaal zijn, aangezien de gebruikers het gebruik vrij dicht bij hun gewoonten zullen vinden. Bovendien zal het beschikbaar zijn op het home-scherm van hun smartphone. Het zal dus niet nodig zijn om een ander programma (de webbrowser zoals bv. safari) te doorlopen om het te gebruiken.

Voor de webresponsive design, echter, zal slechts één versie beschikbaar zijn op de smartphone. Ongeacht het merk van de telefoon, zal de versie hetzelfde zijn, behalve een paar details afhankelijk van de gebruikte browser. De gebruikerservaring zal daardoor minder goed zijn.

Snelheid van uitvoering
Tot slot zal de uitvoeringssnelheid voor native apps optimaal zijn.

De responsive webdesign, aan de andere kant, zal afhankelijk zijn van de internetverbinding.

Conclusie

Daarom moet aan de hand van bepaalde criteria worden gekozen tussen native apps en responsive webdesigns:

  • Het beschikbare budget
  • De benodigde functionaliteiten
  • De internettoegang

Wanneer de noodzakelijke functies basisaspecten zijn of het budget beperkt is, is het beter om een responsieve webdesign te bouwen. In het geval van meer geavanceerde functies of offline gebruik, zal een applicatie vereist zijn.